No comments yet

Viziunea – incotro mergem

Va invit sa va amintiti ceva despre urmatoarele personaje: Samua, Safat, Igual, Palti, Gadiel. Nu este asa ca va este greu sa spuneti ceva despre ele? Sa fie oare personaje ale unui roman stiintifico-fantastic sau personaje ale unui film? Chiar nu va aduceti aminte cine au fost acesti oameni?

Haideti sa incercam sa ne amintim cine a fost Caleb si Iosua. Parca ne este ceva mai usor, e simplu, sunt cele doua iscoade din Numeri 13 care s-au intors din Canaan cu un raport pozitiv. Surprinzator este faptul ca si primii amintiti sunt in acelas text al Scripturii. Care este diferenta dintre primele cinci persoane si ultimele doua. Caleb si Iosua au viziune, vad ceea ce vede Dumnezeu, ceilalti sunt lipsiti de viziune.

Bisericile din denominatuinea noastra au de luat o decizie foarte importanta si anume decizia autoritatii, decizie care trebuie sa raspunda la intrebarea: „pe cine va sluji Biserica noastra sau Cultul nostru?” Desigur sunt multe raspunsuri care pot fi date aici. Biserica poate sluji pastorului, comitetului pastoral, comitetului, unui grup influent, culturii in care exista sau substructurii culturale pe care a dezvoltat-o de-a lungul anilor si in felul acesta sa ajunga sa faca ceea ce place unui anumit grup sau unei anumite culturi. Aici suntem intr-un moment de maxima tensiune unde un organism viu in Hristos va trebui sa decida sa placa Celui care zideste Biserica si in consecinta sa lase Scriptura sa devina autoritatea deplina.

Urmatoarea decizie tot atat de importanta, tine de directia pe care merge Biserica sau organizatia noastra. Aceasta decizie raspunde la intrebarea: „ce vrea Cel pe care-L slujim, sa facem pentru El?” Aceasta intrebare vorbeste despre scop si viziune.

Intotdeauna este responsabilitatea liderului bisericii locale sau a organizatiei, sa descopere directia lui Dumnezeu pentru acea lucrare si sa o exprime printr-o declaratie de viziune care apoi sa poata fi comunicata foarte clar celor din biserica sau organizatie. Unde nu este viziune fiecare crede ca face ceea ce trebuie si mai devreme sau mai tarziu poporul va pieri. Proverbe 29:18 „Cand nu este nici o descoperire dumnezeiască, poporul este fara frau; … sensul aici este ca atunci cand poporul nu are viziune, este fara frau.

Iata cateva definitii ale viziunii:

Definitii de dictionar

1.       DEX  VIZIÚNE, viziuni, s.f. 1. Percepţie vizuala; p. ext. imagine, reprezentare. 2. Mod de a vedea, de a concepe lucrurile; conceptie, opinie. 3. Perceptie imaginara a unor lucruri nereale. ♦ Ceea ce i se pare cuiva ca vede ca urmare a acestei perceptii. [Pr.: -zi-u-] – Din fr. vision. Cf. lat. v i s i o,  – o n i s. [1]

2.       WEBSTERS DICTIONARY, Vision: Substantivul: 1. o imagine mentalaclara; „el a avut o viziune a mortii sale”. 2. abilitate de a vedea; aptitudinea de a avea viziune. 3. Experienta perceptibila de a vedea;”in clara lui viziune, el a vazut alergatorii care au ieşit dintre copaci”; “el a avut o senzatie vizuală de lumina intensa”  4. Puterea imaginatiei; “imaginatia populara a creat o lume a demonilor”. 5. O experientă religioasa sau mistica a unei aparitii supranaturale “el a avut o viziune a Fecioarei Maria”[2]

3.       OXFORD DICTIONARY VisionSubstantivul 1aptitudinea sau starea de a vedea. 2 abilitatea de a gandi asupra viitorului avand imaginatie sau intelepciune. 3 o imagine mentala despre cum va fi sau cum ar trebui sa fie viitorul. 4  o experienta prin care vezi ceva intr-un vis, intr-o stare de transa sau intr-o aparitie supranaturala. 5 imaginile vazute pe ecranul televizorului.6 o persoana sau o imagine de o frumusete neobisnuita.[3]
Iata si cateva citate despre viziune

„Viziunile se nasc in sufletul unui om …., mistuit de tensiunea dintre ceea ce este si ceea ce ar putea fi. Oricine este implicat emotional – frustrat, mahnit, poate chiar manios – priveste lucrurile prin prisma felului in care crede el ca ar putea fi ele, devine un candidat la viziune” [4]

O viziune este un vis despre viitor:

a.         Viziunea este un vis ancorat in realitate.[5]

b.         Viziunea este un vis dat de Dumnezeu despre viitor. Este un tablou in mintea dvs., despre ce vrea Dumnezeu sa se intample in biserica dvs., sau in lucrarea dvs. de slujire. [6]

c.         „Viziunea pentru slujire este o imagine mentala clara a unui viitor preferabil, impartasita de Dumnezeu slujitorilor Lui alesi de El, viziune care este bazata pe o intelegere corecta a lui Dumnezeu, a sinelui si a circumstantelor” [7]

Dezvoltarea Viziunii [8]
Toate realizarile lui Neemia relatate in cartea Neemia sunt cladite pe o viziune pe care el a dezvoltat-o inainte de inceperea proiectului. Procesul de dezvoltare a viziunii este relatat in capitolul 1. Cand Neemia a auzit despre situatia grea a Evreilor de la Ierusalim, a plans si a bocit zi dupa zi, apoi a inceput sa posteasca si sa se roage inaintea lui Dumnezeu. (1:3)
Pe masura ce acest proces spiritual inainta, Neemia a inceput sa vada din ce in ce mai clar viitorul pe care-l dorea Dumnezeu Ierusalimului. Era ca si cum Neemia  putea sa “vada” zidurile Ierusalimului  reconstruite, pe oamenii cetătii fiind de neinvins la atacul vrajmasilor, fara a mai fi prada popoarelor care-i inconjurau, iar Dumnezeul Israelitilor sa nu mai fie considerat inferior dumnezeilor natiunilor inconjuratoare.   Aceasta viziune a fost cea care i-a furnizat energia necesara pentru implicarea sa personala, care l-a determinat sa renunte la pozitia lui de la curtea persana, care-i conferea siguranta, motivandu-l sa preia conducerea poporului evreu pentru a transforma  acest vis indepartat intr-o realitate prezenta. Aceasta viziune, de asemenea, a fost cea care a motivat pe oamenii Ierusalimului de a se implica in transformarea visului lui in realitate, in ciuda impotrivirii vrajmasilor lor.

Rugaciunea lui Neemia (1:5-11) dezvaluie cum se naste viziunea lui in urma cautarilor sale dupa  Dumnezeu, in rugaciune si post, precum si faptul ca el era constient de urmatoarele patru lucruri; cunoasterea sa despre Dumnezeu, cunoasterea Cuvantului lui Dumnezeu, cunoasterea de sine si a pozitiei lui,  si cunoasterea situatiei Ierusalimului. Prin acest proces, Dumnezeu a pus viziunea Lui in mintea lui Neemia. (2:12)

Cunoasterea lui despre Dumnezeu. Neemia era constient de faptul ca “Dumnezeu este  mare si infricosat.” El este puternic, mai puternic decat orice putere, fiind in stare sa duca voia Sa la implinire in ciuda impotrivirii vrajmasilor Sai. El a mai stiut, de asemenea, ca Dumnezeu este un Dumnezeu care-Si tine legamantul, si care iubeste poporul Sau si este plin de indurare fata de el. (1:5)

Cunoasterea  Cuvantului lui Dumnezeu. Neemia stia ca Dumnezeu a vorbit clar copiilor lui Israel in legamantul pe care l-a facut cu ei, ca daca vor fi necredinciosi, El ii va risipi printre popoare (1:8). Dovada a faptului ca Dumnezeu a implinit fata de ei avertismentul dat, este robia babiloniana in  care israelitii au fost tinuti captivi, iar mai tarziu, sub dominatia persana. Neemia de asemenea stia ca, daca ei se vor intoarce la Dumnezeu, El isi va strange din nou poporul Lui in tara fagaduita lor si copiilor lor. Se pare ca Neemia era constient de profetia lui Ieremia care prevestea ca durata captivitatii va fi de 70 de ani (Ieremia 29:10).

Cunoasterea de sine si a pozitiei lui.Neemia era constient de faptul ca putea fi un lider bun, fiind inzestrat cu abilităti de conducere, avea bogatie, si se bucura de sprijinul regelui persan.

Cunoasterea situatiei in care se afla Ierusalimul. Raportul adus de Hanani a prezentat situatia existenta in Ierusalim in amanunte grafice (1:2,3). Neemia stia ca zidul orasului a fost daramat, iar portile au fost arse.

El stia ca poporul se afla intr-un necaz mare si era dominat de popoarele din jur. Erau de fapt  la discretia vrajmasilor, iar Dumnezeul lor era considerat prea slab ca sa  poata sa-i apere de natiunile  ai caror dumnezei erau mai puternici.

Toate aceste elemente au venit impreuna, in timp ce Neemia a postit si s-a rugat inaintea Domnului Dumnezeului cerurilor. Din acest proces, s-a nascut in inima lui Neemia viziunea unui Ierusalim reconstruit si a unui popor ascultator de Dumnezeu si puternic. Aceasta viziune a schimbat istoria!
Ca lideri ai biserici lui Isus Cristos este foarte important sa stim unde conducem biserca Sa, care este viitorul ei. Nimic nu este mai trist decat sa conducem lucrarea spirituala fara a avea o directie clara, fara a sti unde mergem noi si nici cei pe care ii conducem. Cred ca este imperios necesar sa privim cu atentie in jur si sa ne intrebam: care este viziunea noastra? Avem o asemenea viziune? Poate mai mult ca oricand se cere sa ne rugam pentru ca Dumnezeu sa ridice un Neemia care sa stie clar ce vrea Dumnezeu de la el in aceasta vreme, sa inteleaga vremurile si sa conduca poporul Sau nu in functie de circumstante, miscari politice sau beneficii personale, ci in acord cu viziunea lui Dumnezeu pentru Biserica Sa in aceasta vreme.

Bibliografie:

[DEX ’98] Dicţionarul explicativ al limbii române, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998

Websters on-line dictionary: www.websters-online-dictionary.org/definition/vision

Oxford Dictionary: AskOxford.com: www.AskOxford.com
Andy Stanley:  „Cultivă-ţi viziunea” Oradea, Editura Cartea Creştină, 2003

Warren Bennis: „On becoming Leader, New York, Perseus Books, 2003

George Barna:  „The power of vision” Ventura, CA, Regal Books, 2003

Oswald Sanders: „Spiritual Leadership” Chicago, IL, Moody Publishers, 2003

Andy Seidel: „Principii de conducere”, Oradea, Editura Betania, 2000

Biblia – traducerea Dumitru Cornilescu

Nascut intr-o familie de credinciosi evanghelici, Mihai Dumitrascu s-a pregatit inainte de Revolutie pentru o cariera tehnica. Adevarata lui chemare a fost insa spre slujirea lui Dumnezeu, intrand in pastoratie, după finalizarea studiilor la Colegiul „Christ for the Nations Institute” din Dallas în anul 1992. De asemenea a absolvit studiile de teologie pastorala din programa Advanced Training Studies – BEE.

In martie 1999 planteaza Biserica Crestina “Emanuel” cu accent pus pe o inchinare contemporana, pe o predicare expozitiva, pe guvernare biblica si pe o filosofie de crestere bazata pe ucenicie si pe grupe mici de partasie

In prezent Mihai, care este casatorit cu Neli si are trei copii: Flavius, Evelin şi Remus, continua sa pastoreasca biserica Emanuel, biserica care a ajuns sa numere 280 de membri si se dezvolta armonios. De asemenea coordonează la nivel national programa de Teologie Pastorala din cadrul BEE si este presedintele Comunitatii Regionale Penticostale Constanta.

Mihai este unul dintre membrii fondatori ai BIG Impact si responsabilitatea lui primordials este coordonarea retelei de pastori.

[1][DEX ’98] Dicţionarul explicativ al limbii romane, Academia Romană, Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998 (http://dexonline.ro/search.php?cuv=viziune)

[2]Websters onlineDictionary : www.websters-online-dictionary.org/definition/vision

[3]Oxford online Dictionary:  www.AskOxford.com

[4]Andy Stanley, „Cultivă-ţi viziunea” pag. 21

[5]Warren Bennis, On becoming Leader, pag. 194

[6]Warren Bennis, On becoming Leader, pag. 194

[7]George Barna, „Without vision the People Perish”, pag.29

[8]Andy Seidel, „Conducere”

EFRAIM Targoviste

Biserica Penticostala EFRAIM Targoviste.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookYouTube

Post a comment