Aspecte fundamentale ale bisericii 7

2.1.4. Bazata pe rugaciune

Sunt absolut sigur ca aici nu voi avea mult de argumentat deoarece orice crestin este constient de faptul ca daca Dumnezeu nu lucreaza, degeaba ne straduim noi sa facem ceva. Fara puterea Lui, tot ceea ce am discutat pana acum ramine o simpla filozofie lipsita de relevanta, deoarece lupta noastra este impotriva puterilor spirituale demonice (Ef.6:12), iar impotriva acestora doar puterea lui Dumnezeu ne poate ajuta.

Este de datoria conducerii bisericii de a concepe programul de rugaciune intr-un mod cit mai plin de vitalitate, astfel incit el sa devina punctul de atractie al serviciului de inchinare. Cei ce conduc rugaciunea trebuie sa fie buni motivatori, inspirati de Duhul Sfint, oameni ai rugaciunii puternice, care prin puterea Duhului si prin o ,,prezenta” invioratoare sa imprime un suflu plin de vitalitate ,,orei de rugaciune”.

De prea multe ori cei ce se ridica sa motiveze nu fac decit sa ,,stinga” duhul prin predici lungi si o ,,prezenta” apasatoare si rigida.  Un aspect foarte important pentru ca biserica sa raspunda cu putere la chemarea la rugaciune, este existenta unor tinte clare, cunoscute si acceptate de toti pentru a caror atingere biserica sa se roage cu entuziasm.

O biserica cu tinte clare si unanim acceptate, bine motivata, care stie cu exactitate unde se afla pe drumul catre atingerea acestor obiective, va fi o biserica care va sti pentru ce sa se roage si o va face cu insufletire.
De la acest punct as dori sa adaug cate ceva. Pana aici a fost materialul de acum opt ani, iar acum as dori sa adaug ceva la acest capitol.

In primul rand vreau sa intaresc cele spuse in 2005. Astazi in 2013 pot spune ca experienta a confirmat cele scrise mai sus. In  continuare voi relata modul in care noi incurajam rugaciunea nu pentru ca voi sa faceti la fel ci pentru a exemplifica o modalitate de crestere a factorului rugaciune.

Orele de rugaciune de marti si joi sunt compuse din doua parti majore:

a. Rugaciuni pentru probleme personale – in cadrul acestei parti toti cei care vor sa ne rugam pentru ei sau familiile lor ne spun problema iar noi ne rugam specific.

b. Rugaciuni strategice – in cadrul acestei parti impartasim celor prezenti scopurile si obiectivele bisericii, precum si pasii pe care vrem sa-i facem, apoi ne rugam specific pentru fiecare dintre acestea.

Avantajul unei astfel de impartiri este acela ca pastram un echilibru intre rugaciunile pentru nevoi personale si cele pentru nevoi comunitare. Un alt avantaj este acela ca rugaciunile sunt focalizate si tintesc spre scopurile pe termen lung ale bisericii, netezind cararile spirituale si inlaturand multe din barierele si rezistentele care pot aparea la schimbare. Evitam in felul acesta genul de rugaciuni dispersate si subiective.  Cei care participa in mod regulat la aceste intalniri de rugaciune asimileaza din mers viziunea bisericii, o sprijina prin rugaciune si ajung sa devina  promotori ai ei.

Deasemenea rugaciunile strategice de marti si joi difera. Cele de marti au in vedere obiectivele bisericii, iar cele de joi cuprind si orasul, judetul si tara noastra. Deci subiectele de rugaciune sunt in asa fel organizate, incat luate impreuna cele de marti si cele de joi sa cuprinda toate sferele de interes. In felul acesta ne rugam regulat pentru orasul si tara noastra.

Ideea este aceea de a avea si a implementa o viziune a rugaciunii si nu doar a avea niste ore de rugaciune. O astfel de programare vizionara asigura directie si focalizare, diversitate de subiecte, asigura integrarea viziunii bisericii in rugaciunea acesteia si elimina posibilitatea neglijarii anumitor domenii.

De aproximativ un an de zile ne rugam in acest mod, iar rezultatul este revitalizarea si imbogatirea atmosferei spirituale a bisericii, inviorarea duhului de rugaciune, eliminarea totala a senzatiei de plictiseala la programele de rugaciune si majorarea numarului de participanti la acestea.

Un alt aspect legat de rugaciune este infiintarea unor grupe de mijlocire care sprijina programul de duminica. Aceste grupe sunt formate din minim 3 frati sau surori care mijlocesc in timpul programului pentru ca Dumnezeu sa lucreze prin intermediul cantecelor, indemnurilor si predicilor. Aceste grupe se roaga intr-o alta incapere a bisericii pe tot parcursul serviciului. In fiecare duminica avem doua astfel de grupe, una dimineata si alta seara.

V-am impartasit pe scurt un exemplu practic a ceea ce poate inseamna o biserica „bazata pe rugaciune”. Bineinteles ca demersul nostru nu s-a incheiat aici.  In continuare avem planuri de dezvoltare a factorului rugaciune prin antrenarea intregii biserici in zile de post si rugaciune, in organizarea unor seri speciale de rugaciune care sa integreze lauda si inchinarea cu rugaciuni nascute din viziunea bisericii pentru crestere numerica si spirituala, umplere cu Duhul Sfant, efort misionar si evanghelistic, precum si rugaciuni pentru orasul si tara noastra.

                                                         – VA URMA –

Author: EFRAIM Targoviste

Biserica Penticostala EFRAIM Targoviste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *